Meble na Wymiar

Rodzaje płyt grzewczych

Najpopularniejszymi typami płyt grzewczych są płyty gazowe, indukcyjne oraz ceramiczne. Podczas zakupu płyty należy pamiętać, aby odpowiednio dobrać jej rozmiar do miejsca, gdzie ma być zabudowana oraz o jej kształcie, wielkości i rozmieszczeniu palników.

Płyta gazowa - Jest tańsza w zakupie i eksploatacji, daje też możliwość szybkiej regulacji temperatury. Do płyty gazowej wymagane jest jednak podłączenie specjalnej wentylacji w pomieszczeniu, w którym będzie się znajdowała. Płyty gazowe są obecnie bardzo atrakcyjne wzorniczo, a także coraz bezpieczniejsze. Płyty podpalnikowe najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, szkła ceramicznego w różnych kolorach.

Płyta indukcyjna - Mechanizm działania płyty indukcyjnej oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne. Szybkie zmiany tego pola powodują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych, które z kolei rozgrzewają garnek i znajdującą się w nim potrawę. Dzięki temu ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia, a nie na powierzchni płyty. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek i to jedynie w polu grzewczym - reszta płyty pozostaje zimna. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania.

Płyta ceramiczna - Pod ceramiczną powierzchnią znajdują się elementy grzejne: są to najczęściej spirale elektryczne lub lampy halogenowe. Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Inne zalety płyt ceramicznych to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenie przeciw dzieciom (blokada), timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania.

Aby porównać wydajność płyt grzejnych przeprowadzono test „ Czas gotowania”. Test miał wykazać jaki jest potrzebny czas, aby podgrzać 2 litry wody od temperatury 15 °C do 90 °C.
- płyta indukcyjna – 3:39 min
- płyta gazowa – 7:01 min
- płyta ceramiczna – 9:54 min

 

Skontaktuj się z nami

530 588 824 oraz 887 630 870

Studio Ul. Wilczyńskiego 28

507 055 871 Krystian Topa

e-mail: wyślij wiadomość
meble@expok.pl  , biuro@expok.pl
https://www.expok.pl
http://www.meblekuchenneolsztyn.pl

Odwiedź nas

Studio kuchenne Expok
ul. Wilczyńskiego 28
10-693 Olsztyn

pon - pt: 10:00-18:00
sob: 10:00-14:00